Wat is de drijfveer van sociale ondernemers?

In het dagelijkse contact met volwassenen, ouderen en hun naasten hoor ik dat er veel behoefte is aan ondersteuning in de thuissituatie op het gebied van dagbesteding; het uitoefenen van hobby’s, dingen doen die je leuk vindt, jezelf blijven ontwikkelen. Maar het aanbod wat er is, is niet voor een ieder passend en toereikend.

Zo had ik laatst een ontmoeting met een jonge vrouw van 49 jaar met MS in een vergevorderd stadium. Haar zus vertelde dat zij hadden geprobeerd om een bezoekvrijwilliger te regelen. Uiteindelijk haakte deze weer af. Op zoek naar een dagbesteding kon zij terecht op een groep voor mensen met een verstandelijke beperking of ouderen. Voor jonge mensen met een lichamelijke beperking zijn weinig mogelijkheden en niet in elke stad is een dergelijke voorziening. Hoe fijn zou het zijn als er een aantal keer per week een professioneel maatje komt om samen met haar activiteiten te ondernemen die zij nog kan? Of om nieuwe uitdagingen te ontdekken?

De meeste zorgaanbieders hebben een aanbod ontwikkeld voor dagbesteding. Dit is in groepsverband in een huiskamer. Maar mensen willen nog vol in het leven staan. Dingen doen die zij altijd gedaan hebben. In en om het huis. Of hobby’s uitoefenen met andere mensen. Maar om verschillende redenen niet of moeilijk meer kunnen.

Een man die een eigen tuintje heeft en een echt buitenmens is, zit nu op een dagbesteding omdat hij gebaat is bij structuur en begeleiding. Hij heeft zelf moeite met plannen en het overzicht bewaren.  De groep gaat wel eens buiten wandelen, maar de meeste activiteiten zijn binnen. Dhr. wil tuinieren maar heeft moeite om dit zelf te organiseren. Hoe fijn zou het zijn als hij dit samen met iemand kan doen zodat hij kan blijven doen waar hij zich prettig bij voelt?

Daarnaast betalen mensen een eigen bijdrage voor dagbesteding. Dit is inkomensafhankelijk. Men weet niet van te voren wat men gaat betalen en achteraf blijkt dat vaak een immens hoge eigen bijdrage te zijn. Sommige mensen stoppen zelfs met de dagbesteding omdat het onbetaalbaar is. En dit terwijl je wel zo lang mogelijk thuis wilt en moet wonen. Een dagbesteding kan dan heel hard nodig zijn om dit zo lang mogelijk vol te houden. Omdat het doen van activiteiten er voor zorgt dat je je zelf blijft ontwikkelen. Dat je bijvoorbeeld bewegingsactiviteiten doet die zowel goed voor je lichaam als je geest zijn. Of omdat je kinderen weten dat je dan een aantal dagen onder de mensen bent. Of dat je partner even tot rust komt en het op die manier goed vol kan houden.

Visie en Missie

Ieder mens wil er graag toe doen. Als er een appèl wordt gedaan op wat je (nog) wel kunt en als jij op een positieve manier ervaart wat er goed gaat, word je daar blij van. Het geeft een goed gevoel. Het vergroot de eigenwaarde.

Het leven moet leuk en comfortabel zijn. Samen speciale activiteiten beleven, nieuwe dingen  ervaren, te blijven ontwikkelen en weer (nieuwe) mensen te ontmoeten. Dit maakt het leven fijn. Je krijgt meer energie en plezier in het leven als je dingen doet waar je blij van wordt.

Ieder mens heeft behoefte aan positieve aandacht. Een liefdevolle, respectvolle bejegening waarbij jij en/of je naasten kunnen aangeven wat voor jou belangrijk is.

Sociale ondernemers zijn bevlogen. Bevlogen in het geven van een goed gevoel over jezelf. Waarbij uitgegaan wordt van wat je nog wel kunt. Waardoor je prettige momenten in het leven ervaart die jouw gevoel van welbevinden vergroten. Waardoor je zo lang mogelijk op plezierige wijze thuis kunt blijven wonen. Op jouw manier.

Dat is de drijfveer van sociale ondernemers.

Van het kastje naar de muur

kastje naar de muurZorg jij ook voor je vader, moeder of partner? En weet je niet waar je moet beginnen? Herken je jezelf in het volgende:

Je vader zorgt al langere tijd voor je moeder. Je weet dat je moeder achteruit gaat, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar samen gaat het nog goed zo. Je ouders willen niet te veel bemoeienis. Ook niet van jou. Je oppert wel eens of thuiszorg niet wat is. Maar je ouders hebben geen zin in onbekende mensen over de vloer. En al helemaal niet dat ze pas om 10.00 uur komen. Ze staan altijd om 7.00 uur op en willen zich dan gelijk aankleden. Dan gaan ze toch zeker niet wachten tot de thuiszorg een keer om 9.00 uur komt!

En dan gebeurt er iets waardoor het evenwicht in de thuissituatie wankelt. Je vader valt en moet revalideren. Hij zal na een paar weken weer naar huis komen maar geeft aan dat je moeder het niet alleen redt thuis. Je slaapt een paar nachten bij je moeder. En dan zie je dat het minder goed gaat dan je had verwacht. Je moeder kan niet zo goed meer haar boterham zelf klaar maken. Ook doet ze geen schone kleding aan als jij niet aangeeft dat dat nodig is.

Jij moet maandag weer werken maar je moeder kan niet hele dagen alleen zijn en voor zichzelf zorgen. Er is zorg nodig. Waar begin je? Moet je bij de gemeente zijn? Valt deze zorg onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning? Of moet ik bellen met de zorgverzekeraar?

De huisarts is altijd het eerste aanspreekpunt. Tegenwoordig heeft bijna elke huisarts een praktijkondersteuner die gespecialiseerd is in ouderenzorg. Dus die kan je altijd bellen en kan je verder op weg helpen. Het is ook belangrijk dat de huisarts weet hoe het gaat in de thuissituatie.

Maar je mag natuurlijk ook zelf een thuiszorgaanbieder bellen. In Zuid Holland kent bijna iedereen Careyn wel. Ook Buurtzorg is bekend. En bijna elke zorgaanbieder heeft zijn eigen thuiszorg. Dus is er een verpleeghuis bij jou in de buurt, dan kun je ook daarnaar toe bellen. Als je naar een thuiszorgaanbieder belt, komt er een wijkverpleegkundige langs om te kijken welke zorg nodig is. En kan de zorg meestal dezelfde dag nog gestart worden.

Het kan zijn dat je moeder de zorg afwijst en nog steeds geen bemoeienis wilt. Wat doe je dan? Hier kom ik volgende keer op terug.

Wil je niet van het kastje naar de muur gestuurd worden? Wil je weten waar je moet beginnen? Neem gerust contact met mij op.

 

Louise de Wijk * 06-1156 5067 * servicehappyatheart@outlook.com

 

 

 

Wat is oud?

Link

Wanneer ben je oud?

Iedereen kan talenten ontwikkelen, ongeacht leeftijd of beperking.

Dat is mijn filosofie. En na het zien van een prachtig filmpje op You Tube weet ik het zeker! Hierin worden jongeren en ouderen met elkaar ‘geconfronteerd’.

De vraag die wordt gesteld aan de jongeren is: ‘Hoe oud vind jij oud?’

Over het algemeen antwoordden zij 40 of 50 jaar. Ook moesten zij voordoen hoe deze ouderen wandelen of zich bewegen.

Daarna werden zij voorgesteld aan ‘de’ ouderen tussen de 70 en 80 jaar oud. De opdracht was om in de komende tijd elkaar iets nieuws te leren.

Wat er gebeurde was magisch!

Ouderen die dansles gaven aan de jongeren.

Jongeren die boksles gaven aan ouderen. Ouderen die Yoga leerden aan de jongeren.

Group of senior people and young woman and men in fitness gym doing gymnastics

Conclusie: Oud ben je als je stopt met het opdoen van nieuwe ervaringen.

 

Ook benieuwd naar het filmpje? Het duurt nog geen 5 minuten.

Via You Tube: Millennials Show Us What “Old” Looks Like

 

Wilt u meer weten over het opdoen van nieuwe ervaringen? Neem gerust contact met mij op.

Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

In het weekend van 22 oktober ben ik naar Corpus in Leiden geweest met ons gezin.
Het is een museum waarbij je letterlijk door het lichaam heen wandelt. Fascinerend om te zien hoe bijzonder alles in zijn werk gaat! Het is net een mini fabriek. Alles werkt nauwsluitend op elkaar.

En het meest bijzonder vind ik de hersenen. Ik blijf het magisch vinden hoe complex ons brein is. En tegelijk hoe simpel het kan zijn om je hersenen actief en gezond te houden!

Hoe houd ik mijn hersenen gezond?

De ontwikkeling van je hersenen begint al voor je geboorte. Rond je 25e jaar zijn je hersenen volgroeid. Tijdens je kinderjaren zijn er periodes waarin je gemakkelijker iets kan leren.
Maar ook later blijf je in staat om jezelf iets nieuws aan te leren. Het gaat alleen langzamer. En het kost iets meer moeite, maar je bent nooit te oud om te leren.

Onze hersenen veranderen eigenlijk continu! Je hersenen kunnen je hele leven lang nieuwe verbindingen aanmaken. Zelfs als je oud bent. Je moet er dan wel wat voor doen. Bijvoorbeeld een nieuwe taal leren, een instrument leren spelen. Als je steeds wat nieuws doet, blijven je hersenen je hele leven flexibel.

Er is geen enkel hersengebied dat niets doet. Zelfs bij de meest eenvoudige handelingen – denk aan om je heen kijken of een fles opendraaien – werkt bijna ieder deel van de hersenen mee. Dit betekent ook dat een kleine beschadiging aan onze hersenen al voor ernstige problemen kan zorgen.

Hoe houd je je hersenen actief? De tips zijn simpel!

1. Slaap lekker
2. Kom in actie
3. Daag je hersenen uit
4. Maak muziek
5. Spreek af
6. Gezonde hap

 

Bron: hersenstichting

Mijn eerste keer….

Waar begin je als je je dienstverlening onder de aandacht wilt brengen?

Natuurlijk is het goed om een website te hebben. Ik zie het als mijn digitale visite kaartje. Maar ja, met alleen een website kom je er niet. Mensen gaan niet zomaar naar je bellen omdat je toevallig een website hebt. Trouwens, hoe weten mensen dat je een website hebt?

Vervolgens is het goed om via sociale media te laten weten dat je gestart bent en waar je voor staat. Tips hierover kun je vinden op diezelfde kanalen.

Maar ondernemen in de zorg is toch een vak apart. Want het klinkt al alsof het niet bij elkaar hoort. Zorg is iets waar je recht op hebt. Wat voor je vergoed wordt. Waar je voor verzekerd bent. Dus betalen voor iets wat je nodig hebt, klinkt zeker niet goed

Gemeente, regio of heel Nederland

Als eerste is het toch handig om, als je klein wilt beginnen zoals ik, te bepalen waar je je op gaat richten. Want namelijk heel Nederland door crossen is niet echt handig.

Waar wonen mensen die baat hebben bij deze dienstverlening? Ik denk dat starten in dorpen waar minder voorzieningen zijn dan in de stad, een goed begin is. En zo is het aandachtsgebied Westvoorne ontstaan.

Huisartsen

Waar kan ik beter beginnen dan bij de huisartsen? De zorg is namelijk dichtbij de mensen geregeld. Huisartsen zijn vaak het eerste aanspreekpunt. Niet voor niets heeft tegenwoordig elke huisarts een praktijkondersteuner die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in ouderenzorg.

Maar of de huisartsen nu op mij zitten te wachten? Is het handig om te bellen, om iets op te sturen, of toch maar gewoon langs gaan?

Ze hebben het heel druk. Er wordt veel van ze verwacht en zij moeten ook van alles registreren voor de zorgverzekeraars. Daarnaast wonen mensen langer thuis en worden de vraagstukken complexer. En ook het omgaan met familie’s wordt complexer. Want wij kunnen alles opzoeken op internet en willen mee beslissen over wat goed voor ons is.

En dan komen daar ook nog eens allerlei zorgaanbieders om de hoek kijken die willen samenwerken. En dan sta ik in de praktijk…..en toen?foto-louise2

Pitch

De assistent van de huisarts is mijn eerste aanspreekpunt. En zij zijn erin getraind om mensen vriendelijk te woord te staan en snel te filteren of dit interessant is of niet.

“Hallo, ik ben Louise de Wijk en ik ben een dienstverlening gestart voor dagbesteding met ouderen en mensen met een lichamelijke beperking. Ik ben activiteitenbegeleider en ik vind het heel leuk om met mensen te kijken wat zij zelf kunnen, willen en wat daarvoor nodig is om dat te regelen.” …. En adem halen…….

Uiteraard vind iedereen het initiatief goed maar ja, dat betalen ervoor is toch een dingetje… Ik mag een folder en een kaartje afgeven. Folders in de praktijk leggen, is geen optie meer. Er komen zo veel bedrijven langs bij de huisarts dat zij daar niet meer aan beginnen. Maar ik ben al blij als ik kort mag vertellen wat ik doe. En dat zij mij zeker kunnen bellen of uitnodigen als zij meer willen weten.

 Buurtzorg Westvoorne

Ik heb een aantal zorgverleners een mail gestuurd waaronder Buurtzorg Westvoorne. Zij werden enthousiast van mijn mail en een afspraak voor een kennismaking was zo gemaakt. Wat een feest van herkenning. Je staat voor dezelfde waarden namelijk zo veel mogelijk tijd en aandacht besteden aan je medemens. Kleine zelfsturende teams, geen vele managementlagen, zo weinig mogelijk administratie last en vooral doen!

Uiteindelijk hoop ik bij een aantal mensen thuis te mogen komen en te laten zien wat ik kan betekenen. En een glimlach op hun gezicht te toveren. En zij weer op het mijne.

Wilt u graag meer weten? Reageer gerust of neem contact op.

 

Contact:
Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl

Heeft u een standaard vragenlijst als u voor het eerst kennis met iemand maakt?

Zoals u heeft kunnen lezen op de website kom ik graag eerst kennis maken bij iemand thuis. Veel mensen die mij benaderen vragen hoe de kennismaking zal verlopen.

Want hoe maak je nu eigenlijk kennis met elkaar? En het antwoord is eigenlijk heel gemakkelijk.Namelijk zoals je in het dagelijks leven kennis maakt met de ander.

Een ander ontmoeten

We kennen het allemaal wel. Je bent uitgenodigd voor een verjaardag waar je veel mensen niet kent. De jarige job is druk bezig met de koffie en taart en daar zit je dan. Je kijkt om je heen. Je zoekt oog contact. Je lacht naar iemand. Je tast af of je een gesprek gaat beginnen.

Soms is het heerlijk om naar het gesprek van anderen te luisteren en een beetje te knikken als je het ergens mee eens bent. Soms voel je dat je je kunt mengen in het gesprek.Of je bent iemand die gelijk een praatje maakt met de buurman of vrouw op de bank. En voor je het door hebt, ontstaat er een prettig gesprek.

Het zou toch heel bijzonder zijn als je dan uit je tas pen en papier pakt, een aantal vragen stelt en het antwoord op schrijft wat de ander geeft.

foto-kantoor

Kennismaking

Dus een kennismaking is niet anders dan dat je elkaar voor het eerst ontmoet. Ik heb geen standaard vragenlijstje die ik af werk. Ik schrijf geen dingen op.

Ik kom binnen en ga een gesprek aan. Ik wil u graag leren kennen. En dat u het gevoel heeft dat u gewoon u zelf kunt zijn. Dat u zich op uw gemak voelt. Dat er een interesse is om elkaar te leren kennen.

 

Wilt u mij ontmoeten? Neem gerust contact met mij op.

 

Contact

Louise de Wijk * 06 1156 5067 * servicehappyatheart@outlook.com

 

 

 

 

Hoe vind ik een dagbesteding die bij mij past?

U kunt alles lezen over de veranderingen in de zorg. Maar waar begint u als u zorg nodig heeft? Mensen wonen langer zelfstandig thuis. Ter ondersteuning kan men gebruik maken van o.a. thuiszorg en dagbesteding. Bijna iedereen weet wel een thuiszorgorganisatie te vinden voor zorg aan huis. En de ‘nieuwe’ wijkverpleegkundige is ook goed vindbaar.

Weet u ook waar u moet beginnen voor dagbesteding?

Wet Maatschappelijke Ondersteuning of Wet Langdurige Zorg

Dagbesteding valt sinds 2015 onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. De gemeente is hiervoor verantwoordelijk. Elke gemeente regelt dit op zijn eigen manier. Over ‘de keukentafelgesprekken’ is veel geschreven in de media. Dus dat er iemand van de gemeente bij u langs gaat komen, is zeker. Als u recht heeft op een vorm van dagbesteding, krijgt u een indicatie. Deze hele procedure duurt ongeveer 8 weken. Indien de gemeente vindt dat u zorg moet ontvangen via de Wet Langdurige Zorg, verwijst zij u daarnaar toe. Dan begint het hele proces opnieuw. Als u uiteindelijk een indicatie heeft, kunt u starten bij een club met professionele begeleiding of met vrijwilligers.

U betaalt een eigen bijdrage. Er kan u niet verteld worden wat u dit gaat kosten. Het gaat namelijk om maatwerk. Dus u betaalt naar wat u kunt betalen. Een voorlopige berekening is wel te maken via de site van het CAK.

Nu werpt dit allemaal al veel drempels op want

  • Welke vormen van dagbesteding zijn er en is dat wat voor mij?
  • Als ik het niet leuk vind, mag ik dan stoppen?
  • Wat ga ik betalen aan eigen bijdrage?
  • Als ik gelijk wil starten, kan dat dan?
  • Heb ik zelf de regie?

Dagbesteding op maatgrandma-824867_960_720

Happy At Heart is een kleinschalig, particulier initiatief om in de behoeften en wensen van mensen te voorzien op het gebied van dagbesteding. Als gediplomeerd sociaal pedagogisch hulpverlener tover ik graag een glimlach op uw gezicht. Mijn doel is om uw dagen zinvol te besteden en uw talenten te ontplooien. Samen met u ga ik op zoek naar activiteiten waar u  energie en kracht van krijgt.Activiteiten die u voldoening geven, maken u namelijk gelukkig en bovendien gezonder.

Daarnaast kan ik u adviseren als u (meer) zorg nodig heeft en u ondersteunen bij dit proces.

Zou u graag meer willen weten over dagbesteding, neem gerust contact met mij op.

 

Contact:
Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl

Help, wat doe ik met mijn moeder tijdens de vakantie? deel 2

sand-289225_960_720Vakantie…..bijna is het zover. Wat een heerlijk vooruitzicht. Maar ook, wat een geregel! Er komt eigenlijk nog een hoop bij kijken. Behalve iets vinden waar ieder gezinslid blij van wordt en wat ook nog betaalbaar is. Is er ook nog al het werk vooraf. Van paspoorten tot zonnebrand. Als alles uiteindelijk in de koffers past, bent u een gelukkig mens.

Mantelzorger

Maar zover is het nog niet. U zorgt namelijk ook nog voor uw moeder. Zij heeft een dementie. Zij woont nog zelfstandig thuis. Er komt dagelijks thuiszorg en zij gaat ook 2 dagen per week naar de club. Maar u maakt zich toch zorgen. Want zij belt u geregeld als zij iets niet meer weet. Of iets niet kan vinden. Ook in de avond en soms in de nacht. U wordt steeds meer haar rode draad in haar leven. En u bent dan even niet in de buurt om haar te kalmeren.

Logeren

Weet u dat er ook mogelijkheden zijn voor logeren? Zowel via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (gemeente) als via de Wet Langdurige Zorg is het mogelijk om iemand tijdelijk in een zorginstelling te laten logeren. Dan is er altijd iemand in de buurt. En krijgt zij de zorg die zij nodig heeft. Daar komt ook heel wat bij kijken, net als bij het regelen van uw eigen vakantie.

Wilt u hier meer over weten? Neem gerust contact met mij op.

Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl

 

Help, wat doe ik met mijn moeder tijdens de vakantie?

Bijna is het zover…..de zomervakantie komt eraan! Vakantie geboekt, hond onder gebracht, iemand die de post regelt en de planten water geeft.

Maar dan ineens bedenkt u zich….hoe moet dat nu met mijn moeder?

Mantelzorg taken

U gaat elke week boodschappen doen met uw moeder. En haar ogen gaan al stralen op het moment dat u binnen stapt. Het is niet alleen het boodschappen doen. Het is de gezelligheid, de aandacht, het samen zijn.

En nu gaat u op vakantie. En dat weet zij ook. Ze gunt het u ook want ze vindt altijd dat u te hard werkt en dat u het veel te druk heeft. Natuurlijk ook met haar. Maar ze mist u al op het moment dat u vertelt dat uw vakantie geboekt is. Hoe redt zij het zonder u? En wees eerlijk, u bent ook onvervangbaar als haar kind.

Zinvolle dagbesteding

Hoe fijn zou het zijn als u zou weten dat iemand bij haar langs gaat? Die iets met haar onderneemt? Sterker nog, hoe fijn zou u het vinden als er elke week iemand bij haar langs komt? Of u nu wel of niet op vakantie bent. Want uw moeder is misschien best vaak thuis en onderneemt steeds minder. Ze was vroeger een heel actieve vrouw en stond voor iedereen klaar.

Hoe fijn zou het zijn als zij weer activiteiten zou ondernemen die haar blij maken? Die haar het gevoel geven er toe te doen?

Misschien heeft u wel al een keer geprobeerd een vrijwilliger te regelen maar was dat geen succes. Niet omdat het geen aardig iemand was. Maar omdat uw moeder soms een andere manier van ondersteuning nodig heeft. Een andere manier van benaderen. En dat kan best moeilijk zijn voor een vrijwilliger.

Stel dat u iemand zou kunnen inhuren? Die weet hoe zij met uw moeder om kan gaan en ook nog weet haar te motiveren het beste uit zichzelf te halen.

Zou u willen weten hoe u dit moet aanpakken? Neem gerust contact met mij op.

Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl

Een professioneel maatje

Een professioneel maatje

Laatst had ik een ontmoeting met een jonge vrouw van 49 jaar met MS in een vergevorderd stadium. Haar zus vertelde dat zij hadden geprobeerd om een bezoekvrijwilliger te regelen. Uiteindelijk haakte deze weer af. Op zoek naar een dagbesteding kon zij terecht op een groep voor mensen met een verstandelijke beperking of ouderen. Voor jonge mensen met een lichamelijke beperking zijn weinig mogelijkheden en niet in elke stad is een dergelijke voorziening.

Hoe fijn zou het zijn als er een aantal keer per week een professioneel maatje komt om samen met haar activiteiten te ondernemen die zij nog kan? Of om nieuwe uitdagingen te ontdekken? Reageer gerust als u dit bekend voorkomt of als u een keer hierover verder wilt praten.

Louise de Wijk * 06 1156 5067 * www.happyatheart.nl